top of page

Idee en concept

Soms worden mij complexe opgaven voorgelegd. Hoe kan ik het bezoekersaantal van mijn museum verdubbelen bijvoorbeeld? Of, hoe kan ik een bestaand samenwerkingsverband nieuw leven in blazen? Hoe kan ik de samenwerking rondom een gebied bevorderen?

 

Opgaven die vaak blijk geven van noeste arbeid die al verricht is om zaken weer vitaal te krijgen. Die noeste arbeid verzandt echter vaak in de wetten en praktische bezwaren die altijd weer in de weg blijken te staan tussen droom en daad. 

De oplossing voor dit soort opgaven ligt bijna altijd buiten het bekende. Buiten het kader waarin al vaak zo lang gedacht wordt. Het bezoekersaantal verdubbelen van 10.000 naar 20.000 is namelijk een zware opgave; het bezoekersaantal optillen van 10.000 naar 500.000 is een droom waar mensen zich aan kunnen verbinden. Het nieuw leven in blazen van een al jaren bestaand netwerk is een hele klus; het aanvullen van dit netwerk met twee nieuwe netwerken opent deuren en ramen naar heel nieuwe vergezichten. Het nadenken over samenwerking rondom een gebied valt niet mee; maar als de opgave geplaatst wordt in het perspectief van wat elders in Europa gebeurd, kan een samenwerking een heel andere dynamiek krijgen.

 

Voor mij persoonlijk is er niets leuker dan vuurtjes opnieuw aan te wakkeren. Verder kijken. Anders nadenken. Breder kijken. 

bottom of page