top of page

Trends en Analyse

De wereld om ons heen verandert voortdurend. De snelheid waarmee die veranderingen in sommige sectoren van onze samenleving plaats vinden noodzaakt dat je regelmatig stil moet staan bij wat je om je heen ziet, leest en hoort. 

Vanuit Frank en Vrij hou ik de vinger aan de pols om te bepalen wat de hartslag is van de werkvelden waarin ik opereer. Ik doe hier onderzoek naar, zoals in het boek Rekenen op Herbestemming, schrijf er artikelen in vakbladen over of eigen blogs. Ook geef ik regelmatig lezingen waarbij ik de actuele trends analyseer op haar consequenties voor bepaalde werkvelden. 


 

De identiteit van de Biltstraat

Een interessante trend is bijvoorbeeld de hang naar authenticiteit zoals die tot uitdrukking komt in het veranderende winkelbeeld van de Biltstraat te Utrecht. Een straat waar ik regelmatig doorheen fiets.

 

Een straat die zich nog maar een paar jaar geleden kenmerkte door meer dan 15 uitzendbureaus en een verder haveloos profiel. De faam van de Biltstraat, zoals bekend van het Monopoliespel, was behoorlijk verbleekt.

 

De uitzendbranche is inmiddels echter flink ingehaald door de mogelijkheden die het internet biedt. Daardoor zijn er nu nog maar een paar gespecialiseerde uitzendbureaus over. Dat bood kansen voor nieuw ondernemerschap. Met name de enorme groei die de horeca de laatste jaren doormaakt is goed terug te zien in de Biltstraat. En al die restaurants, cafe's en bijzondere winkeltjes laten eenzelfde trend zien: een beweging naar authenticiteit. Een beweging die zich vertaalt in duurzaamheid, gezondheid en 'echtheid' met een naamgeving die daarbij past. Ook de vele fietsenwinkels die de straat nu rijk is past in dit plaatje.

 

Interessant dus om te zien wat voor kansen een trend als authenticiteit biedt voor bijvoorbeeld het vastgoed, het erfgoed en de retail.

bottom of page