top of page

Maatschappij van Weldadigheid

In opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid, de gemeente Westerveld en de provincie Drenthe mocht Frankenvrij een concept ontwerpen voor een nieuw in te richten 'Koloniecentrum' te Frederiksoord. Een bezoekerscentrum voor de, voor werelderfgoed genomineerde Koloniën van Weldadigheid. Met in dat bezoekerscentrum ruimte voor een museum en diverse andere functies zoals een theater, een café, te verhuren kantoorruimtes en een educatieve ruimte. Maar vooral een gebouw als poort naar het verhaal van weldadigheid dat opnieuw in het gebied rond Frederiksoord tot leven zal komen. Het was een bijzondere opdracht voor een opdrachtgever, maar ook voor bewoners en ondernemers die meer dan gemotiveerd zijn om deze droom tot werkelijkheid te maken. Een droom waarin de missie van een jonge generaal Johannes van den Bosch om na het vertrek van Napoleon in 1818 de armoede uit Nederland te verdrijven. De ambitie om mensen weer aan het werk te krijgen, gezinnen onderdak te kunnen bieden en kinderen onderwijs te geven. Opgaven die anno nu nog steeds actueel zijn. Nog steeds leven gezinnen onder de armoedegrens, is er werkeloosheid en laag geletterdheid. Maar het is geen verhaal van somberheid; integendeel. Het is het verhaal van kansen bieden & kansen nemen. Veel partijen in Drenthe en daarbuiten zijn hiermee bezig en sluiten zich hier dan ook graag bij aan. Dus op naar de status van werelderfgoed; op naar 200 jaar Maatschappij van Weldadigheid, op naar het realiseren van een droom.

Op 28 januari maakten bewoners, bestuurders en ondernemers kennis met de toekomstplannen voor Frederiksoord, omlijst door de muziek van de Pauperband. Een band die ook de muziek verzorgd bij het muziektheater 'het Pauperparadijs'dat in de nazomer van 2017 in reprise gaat bij het Gevangenismuseum Veenhuizen: gaat dat zien!

De uitwerking van het concept voor het Koloniecentrum was niet mogelijk geweest zonder de hulp van Sander Gelinck, Pieter Brink, Roos van Oss en Roos Fink. Ieder expert op eigen terrein. Maar ook het sparren met het team van de Maatschappij heeft de gedachten gevormd tot een uitvoerbaar concept: Jan Mensink, Geeke Snijders, Sander Simons en Walter Buijs: allen zeer veel dank!

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page