top of page

3.000 jaar sacrale gebouwen in Nederland

De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor de leegkomende kerken. En terecht, want het wordt gevoeld als een breed maatschappelijk vraag dat veel mensen in de samenleving raakt. Tegelijkertijd is het soms goed om voorbij het hier en nu te kijken. Want ja, kerken komen leeg en veranderen van functie. Maar dat is niks nieuws onder de zon. Al vanaf het jaar 'nul' toen de Romeinen hun tempels in ons land bouwden, worden gebedshuizen aangepast en vernieuwd. De meeste van onze historische kerken zijn zo al heel vaak van vorm & functie veranderd. De kunst is het om deze gebouwen mee te nemen de toekomst in. Management of change dus. Opdat we straks niet alleen nog maar terug kunnen kijken naar 2.000 jaar gebedshuizen in Nederland, maar dat we vol vertrouwen 1.000 jaar naar voren kunnen kijken in het besef dat de toekomst straks ook nog een verleden heeft. Naar aanleiding van een tentoonstelling over De Kerk van Morgen van het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar heb ik op hun verzoek een artikel hierover geschreven.

Jopenkerk Haarlem: een extreem voorbeeld van herbestemming van een kerk? Maar... het was eerder al een wijnhandel en brouwt nu lokaal bier. Een impuls voor de stad & het behoud van het gebouw.


Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page