top of page

Alles kan met een rijksmonument

De nieuwe Nationale Monumenten Organisatie trapte op 9 maart af met een eerste bijeenkomst rondom het thema 'waarderen'. De NMO wil zich niet alleen profileren als beheerder/exploitant van monumentale gebouwen, maar ook als kennisorganisatie. Daarom een debat over 'waarde' waarbij architect Marc van Roosmalen en ikzelf onze bespiegelingen met het publiek bediscussieerden. Mijn stelling: alles kan met een rijksmonument. De praktijk wijst namelijk uit dat wij in Nederland monumenten doormidden zagen, verplaatsen, verbouwen, strippen, slopen en weer opbouwen. Een mooi voorbeeld is museum De Fundatie waar in de woorden van architect Herbert Jan Henket een 'rugbybal' bovenop een bestaand neo-classisistisch rijksmonument geplaatst is. Er voor, naast- onder of achter bouwen was namelijk geen optie, dus dan maar er bovenop. En dan zo contrasterend mogelijk zodat beide gebouwen een eigen waarde hebben, en samen een nieuw object vormen: 1+1=3. Alles kan; maar uiteraard geldt niet: alles mag. Want al deze toegestane ingrepen in monumenten zijn de uitkomst van een zorgvuldig overleg. Een proces waarin partijen met elkaar verkennen wat past, wat mogelijk is, maar vooral: wat toevoegt. Want geen waardebehoud zonder waardecreatie.

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page