top of page

Herbestemming 'the Dutch Approach

Regelmatig komen buitenlandse bezoekers naar Nederland om hier herbestemmingen te bekijken. Men vind ons daarin bijzonder. Ook worden Nederlandse architecten zoals Rem Koolhaas, Francine Houben,

Floris van Alkemade, Adriaan Geuze of Maurer & Maurer uitgenodigd om in het buitenland te laten zien hoe wij Nederlanders herbestemmen. Daarom, mede op verzoek van de culturele attachees van Nederland, is er nu een publicatie verschenen waarin geprobeerd wordt uit te leggen wat zo bijzonder is aan de Nederlandse aanpak. Dat zit hem in een samenkomen van verschillende zaken: onze monumentenzorg is niet alleen gericht op het behoud van objecten, maar kan ook ontwikkelingsgericht nadenken over hele gebieden. Onze architecten tekenen niet alleen vormen, maar kunnen ook processen inrichten. Onze ontwikkelaars gaan niet alleen voor de korte termijn gewin, maar investeren ook in maatschappelijke waardecreatie. En tenslotte zit het samenwerken in het DNA van Nederland. AL die zaken samen maken dat herbestemmingen in Nederland in de ogen van de argeloze bezoeker soms revolutionair, innovatief of ongekend gedurfd is. Het boek toont 15 voorbeelden van herbestemmingen in Nederland en 5 herbestemmingen van de eerder genoemde Nederlandse architecten in het buitenland. Ikzelf mocht een hoofdstuk schrijven over de veranderende monumentenzorg. Mijn collega auteurs waren Paul Meurs & Marinke Steenhuis, Sander Gelinck en Jean Paul Corten.

Het boek is uitgegeven bij Nai010 uitgevers en wordt 11 april gepresenteerd
Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page