top of page

Meesterproef 2017: herbestemming gezocht voor een duiventil & grafheuvel met een stuk snelweg al

Een 30-tal jonge Vlaamse architecten kwam op bezoek in Maastricht en Parkstad Limburg om zich te laten inspireren voor de zogenoemde Meesterproef. Deze competitie is ingesteld door de Vlaamse Bouwmeester die in 2017 hiervoor samenwerkt met het Agentschap Onroerend Erfgoed. De opgave is om een 6-tal herbestemmingsopgaven 'aan te vatten'. Niet gemakkelijk voor deze young professionals omdat het zeer bijzondere erfgoedsites betreft: van een verlaten duiventil tot een serie tumili (grafheuvels). Gelukkig zitten er ook meer gewone gebouwen tussen waarvoor een nieuwe functie moet worden gezocht, zoals een kapel of een voormalige boerderij. Maar die laatste zit dan weer op een beoogde werelderfgoedsite: dus wat mag daar eigenlijk wel of niet? Als mede organisator van de dag mocht ik hen meenemen in de verschillende manieren van herbestemming zoals die in Nederland plaats vinden. Via iconische projecten zoals het Kruisherenhotel, de Dominicanenkerk en het Glaspaleis, tot herbestemmingen die vooral uitblinken door hun innovatieve procesaanpak: de Brandweer in Maastricht of C'Mill en het Betahuis in Heerlen. En passant maakten ze ook nog kennis met verschillende innovatieve wijzen van stadsontwikkeling: het Maastricht-LAB en de IBA in Parkstad (Internationale Bau Ausstellung). Een leerzame dag, met enthousiaste sprekers en boordevol nieuwe indrukken. Op het einde van de dag was er gelukkig even de tijd om een pintje te pakken op het dak van het Glaspaleis in Heerlen. Uitkijkend over bouwprojecten in wording zoals het Romeins Kwartier en het Maankwartier, en peinzend over de vraag hoe je verdulleme nou een grafheuvel zou moeten herbstemmen,

Bij een rondwandeling door Maastricht liep de route onder de Noorderbrug door waarvan een deel bewaard zal blijven in een nieuwaan te leggen park dat er straks zal komen als de toegang tot Maastricht verlegd gaat worden

Tim Prins (Studio Stad; midden met sjaal), mede initiatiefnemer van het Maastricht-LAB en naast hem Tom Goossen (Programmeur Sphinx-Kwartier, met bril) lichten toe dat dit deel van de Noorderbrug -die vervangen gaat worden omdat er een nieuwe afrit wordt aangelegd die toegang geeft tot het centrum van Maastricht- ooit is gebouwd boven de oude stadsmuur (nu het talud links). Een krul van de afrit zal behouden blijven in het nieuw aan te leggen park en zoekt straks ook een nieuwe functie: skatebaan? stadstuin? open lucht theater?

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page