top of page

Alles is liefde

In de Basilica van Oudenbosch, een op schaal nagebouwde replica van de Sint Pieter te Rome, werd formeel het Grootste Museum van Nederland geopend. Een schitterend initiatief van het Museum Catharijne Convent. HP/De Tijd schreef er een interessant artikel over. De Basilica zelf is nu én kerk én museum tegelijk; heel bijzonder voor een katholieke kerk.

Dertien gebedshuizen -11 kerken en 2 synagogen- worden (meer) open gesteld voor het publiek en vormen samen één groot schouwspel van al het culturele fraais dat Nederlandse religieuze gebouwen te bieden hebben. Kerken zijn immers eeuwenlang onze belangrijkste tempels van kunst en cultuur geweest. De beste architecten en kunstenaars lieten er maar al te graag zien wat men te bieden had.

Namens het ministerie van OCW mocht ik vanuit het programma Toekomst Religieus Erfgoed en Kloosters een woordje doen. Op de vraag waarom dit erfgoed zo belangrijk is, was mijn antwoord: 'alles is liefde'. Dat, wat wij nu erfgoed noemen zijn immers zaken die ooit de dromen, ambities en het vakmanschap van onze voorouders vormden. Gematerialiseerd in schilderingen, voorwerpen, gebouwen of landschappen. Deze zaken werden met liefde gemaakt en worden, nu ze tot erfgoed zijn benoemd, met liefde naar de toekomst toe gedragen. En dat geldt natuurlijk bij uitstek voor de kerken en hun interieurs. Zij zijn in al wat ze zijn en representeren de symbolen van liefde. Liefde driedubbel-dik dus. Gaat dat zien: nu in een kerk bij u in de buurt.

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page