top of page

Paleis Soestdijk & het eeuwigdurende defilé


Sluit je ogen. Wat zie je als ik je influister: Paleis Soestdijk. De een ziet een eindeloze optocht van wat Nederland te bieden heeft: de Groninger koek, kaas uit Gouda of bloemen uit de Bollenstreek. Samen met folkloristische dansjes kwam het allemaal voorbij als Koningin Juliana jarig was en heel Nederland in één groot defilé aan de Koninklijke familie voorbij trok. Een ander ziet de jonge prinsjes, belhamels nog, die met propjes de journalisten belagen. Weer een ander hoort in gedachten de sketch van Wim Sonneveld, waarin hij als ‘stalmeester’ na afloop van het defilé de aangeboden krentenmik achter de rododendrons sodemietert. Beelden te over.

De ogen mogen weer open. Want de oude beelden worden binnenkort aangevuld met nieuwe beelden. Het concept Made by Holland dat straks op Soestdijk gerealiseerd gaat worden sluit namelijk naadloos aan bij de beelden van vroeger. Opnieuw zal er een defilé te zien zijn van het beste wat Nederland te bieden heeft, maar nu op het terrein van kennisproducten en toegepaste techniek. En de optocht van al dat fraais zal verstoord worden door rebelse dwarsdenkers die met hun disruptieve methodes innovatieve propjes schieten naar de bestaande orde. En het bezoek krijgt ongetwijfeld krentenmik of appeltaart met slagroom aangeboden. Maar er is één groot verschil met vroeger: het publiek mag zich het paleis en het landgoed eromheen toe-eigenen. Men hoeft niet alleen snel in optocht voorbij te trekken, maar men mag dromen en dwalen zo lang men dat wenst. Sterker nog, het verblijf strekt zich uit in tijd en ruimte want de bedenkers van Made by Holland zien het landschap en de omliggende omgeving als cruciaal onderdeel van het concept. Ben Verfurden van Made by Holland hierover: ‘Iedereen spreekt over het paleis. Dat is inderdaad een iconisch gebouw. Maar voor ons programma is Soestdijk vooral interessant vanwege de vele interessante buitenruimtes. Tuin, park, bos en verder. Zonder het achterliggende landschap zou Soestdijk nooit de bestemming zijn die wij denken dat het kan worden’. De ontwikkelaars van Soestdijk zien zich als poort tot de Heuvelrug en voelen dan ook een verantwoordelijkheid om dat vorm te geven. Daarbij realiseert Soestdijk zich dat zij ogenschijnlijk concurreren met de bestaande exploitanten in de buurt. Dus zoekt men wederkerigheid; return on investment voor allen. Want uiteindelijk moet hier alles samen komen en elkaar tot grotere hoogten stuwen: de bezoekers, de bedrijven, de bewoners & de bollebozen. En het landschap biedt de bedding voor dit eeuwig durende defilé.

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page